Efficiënt werken is voor elk bedrijf een uitdaging, of het nu om een kleine zelfstandige gaat of een groot internationaal concern. Voor veel ondernemers zal dit een vanzelfsprekend gegeven zijn, maar toch is het af en toe goed om weer eens even stil te staan bij enkele belangrijke aspecten van het zakendoen. Niet alleen om de balans op te maken maar ook om te kijken of het niet ergens nog beter kan. Hierbij 5 tips die voor elke ondernemer van toepassing zullen zijn!

financiele-administratie

1. Onderhandel, altijd en overal

Eigenlijk is dit de basis voor ondernemen, maar voor veel zakenmensen liggen er vaak toch nog onopgemerkte kansen om een scherpere prijs af te dwingen. Vraag daarom bij elke dienst of product die je aanschaft meerdere offertes op en gebruik deze vervolgens om de beste prijs te krijgen.

2. Kijk eens naar je flexibiliteit

De zaken kunnen goed gaan, maar soms kan het ook even tegenzitten. In beide gevallen is het handig om naast vaste krachten ook over enkele flexibele werknemers zoals freelancers te beschikken. Zorg dus dat je een netwerk opbouwt waar je in de juiste situatie een beroep op kunt doen.

3. Houd goed overzicht op de kosten

Sommige kosten zijn zo vanzelfsprekend dat je hier misschien niet zo vaak meer naar omkijkt. Toch is het soms goed om deze weer eens onder de loep te nemen. Kan de levering van energie ergens anders bijvoorbeeld niet goedkoper? Is het mogelijk leningen over te sluiten tegen een goedkoper tarief? Of daag jezelf en je medewerkers eens uit met wat scherpere budgetten.

4. Investeer in je personeel

Werknemers die met plezier binnen je bedrijf werken zijn onbetaalbaar. Kijk daarom goed of elke persoon op de plek zit waar hij of zij het beste tot zijn of haar recht komt. Kijk waar dit niet zo is hoe je dit kunt verbeteren, bijvoorbeeld met cursussen of aangepaste werkzaamheden.

5. Kijk waar je krachten kunt bundelen

Zie bedrijven in dezelfde branche niet alleen als concurrenten, maar kijk eens waar je elkaar misschien kunt helpen. Bijvoorbeeld door samen groter en dus voordeliger in te kopen.

Tot slot geeft onderstaande infographic je nog eens helder weer waar bij veel bedrijven de meeste kosten worden gemaakt en waar dus ook veel ruimte is voor verbetering.

infographic-controlling-costs

 

Tags: , ,