energie-rekeningDe slimme meter is de nieuwe generatie digitale energiemeters voor energie en gas. Deze meetinrichting bestaat doorgaans uit twee individuele componenten: de digitale energiemeter met daaraan de gasmeter gekoppeld.

De naam slimme meter komt van het gegeven dat de netbeheerder er slim mee om kan gaan. Deze kan zelf uw standen aflezen. U krijgt hier twee maandelijks een overzicht van thuisgestuurd. Hierdoor krijgt u een beter inzicht in uw energieverbruik wat het eenvoudiger maakt om te besparen. De slimme meter geeft ook de terug geleverde energie weer als u teruglevert aan het net.

De uitrol van de slimme meter is in januari 2012 gestart en wordt volgens schema in uw regio uitgezet. Het kan dus zijn dat u er pas over een paar jaar één krijgt. Vanaf 2014 moet iedereen een slimme meter aangeboden krijgen. Als u de slimme meter graag eerder wenst te ontvangen, dan kan prioriteitsplaatsing worden aangevraagd. Uw netbeheerder kan hier in sommige gevallen kosten voor in rekening brengen. Voor een meetinrichting inclusief gasmeter kan maximaal €71,40 gevraagd worden. De slimme meter zonder gasmeter mag maximaal €66,64 kosten. Zoals ook het geval is bij de analoge en digitale meters betaald u ook huur voor de slimme meter. De kosten voor de huur zijn hetzelfde.

slimme-meter

Wat zijn mijn rechten en plichten bij de slimme meter?

Wanneer u aan de beurt bent voor plaatsing van de slimme meter dan krijgt u daar bericht van. U heeft dan de keus uit die mogelijkheden.

  1. De meter aanzetten
  2. Wanneer u de meter aan laat zetten kan de netbeheerder uw standen zelf door het jaar heen aflezen en hoeft u dus zelf niets meer door te geven. U krijgt uw jaarafrekening gewoon thuis gestuurd. U kan uiteraard uw de slimme meter zelf ook aflezen om zo je persoonlijke energieconsumptie bij te houden.

  3. De meter uit laten
  4. U kunt er voor kiezen om de slimme meter uit te laten staan. De netbeheerder kan dan uw verbruik niet volgen en u moet zelf uw meterstanden doorgeven voor de jaarafrekening. U kan hem altijd nog aanzetten laten zetten maar daar kan de netbeheerder u daar wel kosten voor in rekening brengen.

  5. Zelf energieverbruik volgen
  6. Ondanks dat de meter uit staat en de netbeheerder uw standen niet af kan lezen kunt u zelf wel altijd uw verbruik bijhouden. Dit kan via een “in-home-display” of wanneer u een mobiele telefoon of website aan de meter koppelt.

  7. Slimme meter weigeren
  8. Wanneer u liever bij uw vertrouwde meters blijft kunt u de installatie van de slimme meter ook weigeren. Als u dan een keer besluit te verhuizen of alsnog een slimme meter wilt dan kan de netbeheerder u daar extra kosten voor in rekening brengen.

    Als u meer informatie wilt ontvangen over de slimme meter neem dan contact op met uw netbeheerder. Weet u niet wie u moet contacten dan kunt u hier uw netbeheerder opzoeken.

 

Tags: , , , ,