Voor ZPP’ers en ondernemers is het belangrijk om een urenadministratie bij te houden. Dit is deels bedoeld voor de Belastingdienst, maar je moet natuurlijk ook je factuur kunnen verantwoorden tegenover je klanten. Urenregistratie heeft dus meerdere doelen, maar brengt aan de andere kant ook veel werk met zich mee. Desondanks is het belangrijk om er zorgvuldig mee om te gaan en te zorgen dat alles netjes op papier staat.

Voor ZZP’ers is urenregistratie niet verplicht. Je kunt er dus voor kiezen dit niet bij te houden. Toch is het verstandiger dit wel te doen. Zo heb je als ZZP’er recht op zelfstandigenaftrek en eventueel een startersaftrek. Deze voordelen zijn van toepassing als je door middel van je urenregistratie aan kunt tonen dat je minimaal 1225 uur per kalenderjaar werkt voor je eigen bedrijf. Dit zijn niet alleen de uren die je in rekening brengt bij klanten of afnemers, maar ook uren die je stopt in de administratie of het lezen van literatuur over je vakgebied. Alles moet uiteraard wel in verhouding zijn.

urenfacturatie

Veel zelfstandigen lopen veel geld mis doordat ze dit niet doen.  Oorzaken hiervoor zijn dat freelancers te weinig uren factureren, gemaakte kilometers niet goed bijhouden of slecht op de hoogte zijn van fiscale regels. Ongeveer 90.000 ZZP’ers lopen gemiddeld 1000 euro per jaar mis. Daarbovenop komt nog eens dat ze te weinig kilometers of reiskosten declareren bij de belastingdienst.

Wanneer je gedeeltelijk ZZP’er bent en gedeeltelijk in loondienst zit, komt er nog meer administratie bij kijken. Je moet nu niet alleen de uren bijhouden die je in je bedrijf steekt, maar moet je er ook voor zorgen dat je minimaal 50 procent van de tijd ondernemer bent. Het is dus zaak dat je aan kan tonen dat je niet te veel in loondienst hebt gewerkt, anders kun je wellicht niet voldoen aan de voorwaarden van het urencriterium.