zakelijke autoEen auto wordt zakelijk of privé gehouden. Vanuit de Belastingdienst ben je verplicht om hierin een keuze te maken. Bij twijfel moeten de voordelen en de nadelen van een zakelijke auto tegenover elkaar gezet worden.

Heb je dagelijks een auto nodig om naar klanten te rijden? Dan is de keuze eenvoudig, de auto is zakelijk. Gebruik je de auto sporadisch zakelijk? Dan is de meest logische keuze om de auto privé te houden.  De auto wordt gezien als ondernemingsvermogen als de auto zakelijk wordt aangehouden. De kosten om de auto aan te schaffen, te verzekeren en te onderhouden zijn dan zakelijke kosten. Dit altijd het geval wanneer de bedrijfsauto wordt geleaset. Afhankelijk van de leasevorm komt de auto wel of niet op de balans van de onderneming.

 

Auto zakelijk aantekenen

De keuze van het toedelen heeft invloed op de inkomstenbelasting en de BTW verrekening. Als een auto minder dan 500 kilometer per jaar wordt gebruikt, bestaan er geen keuzemogelijkheden voor de inkomstenbelasting. De auto wordt gezien als ondernemingsvermogen.

In het geval je de auto meer dan 500 kilometer per jaar privé gebruikt, hebt je zelf de keuze. Bij het kiezen voor zakelijk worden de autokosten vanuit de onderneming gedragen. Anders zijn het privé kosten. Bij zakelijk gebruik van de privéauto mogen er kosten per kilometer worden gerekend. Bij privé gebruik van de zakelijke auto zijn de eerste 500 kilometer vrijgesteld. Wordt er privé  meer dan 500 kilometer gereden? Dan geldt er voor de inkomstenbelasting een fiscale bijtelling.

 

Keuze voor de BTW

Ongeacht de keuze voor de inkomstenbelasting, moet er voor de BTW opnieuw een keuze gemaakt worden. Zelfs in het geval de auto verplicht als zakelijk moet worden gezien voor de inkomstenbelasting (bij minder dan 500 kilometer per jaar privé), kan voor de BTW toch gekozen worden om de auto privé te houden.

 

Tags: , ,