Als je ondernemer ben je elke dag weer bezig om nieuwe zakelijke kansen te ontdekken. Daarbij wordt vaak gedacht aan nieuwe, lucratieve stappen, maar vaak is het ook goed om juist eens even stil te staan en goed te kijken naar hoe je de zaken aanpakt. Door je huidige manier van zakendoen eens goed onder de loep te nemen kan er namelijk vaak nog het nodige bespaard worden. Een minimale investering, die nog verrassend veel op kan leveren. Hierbij 5 tips die elke ondernemer eens zou moeten overwegen.

kantoor

1. Vergelijk aanbieders van energie

Niet alleen voor particulieren is de jaarlijkse energierekening een kostenpost waar men vaak van schrikt, ook voor bedrijven geldt dit. De laatste jaren concurreren energieleveranciers echter ook steeds meer met elkaar op de zakelijke markt, waardoor het vergelijken van aanbieders zeker de moeite waard is.

 

2. Kijk eens naar elektrisch rijden

Reist u veel voor de zaak of heeft u medewerkers die dit doen? Elektrische auto’s vormen in dat geval een interessant alternatief om de kilometers bewuster af te leggen. Vanwege de lagere bijtelling en afwezigheid van brandstofkosten is dat natuurlijk financieel aantrekkelijk, maar een groen imago is voor een onderneming ook niet verkeerd.

 

3. Verminder verbruik van papier en inkt

Even een mailtje printen voor een vergadering, dat doen we allemaal wel eens. Maar is dat met de laptops en tablets van tegenwoordig nog wel echt nodig? Door minder te printen bespaart u niet alleen op de bijbehorende kosten, maar ook op de belasting voor het milieu. Lukt het niet direct om minder te printen, zorg dan dat u milieu-bewuste toner of cartridges gebruikt.

 

4. Zoek goedkope huisvesting

Deze tip is vooral interessant voor beginnende ondernemers. Een eigen kantoor is leuk, maar een plek waar je samen met andere starters werkt is goedkoper en levert bovendien gelijk een interessant netwerk op.

 

5. Doe het samen

Bekijk andere ondernemers niet als concurrenten maar kijk juist eens waar je elkaar kunt helpen en aanvullen. Zo kun je door gezamenlijk groter inkopen flink besparen op de kosten, maar je zou ook kunnen enken aan het uitwisselen van expertise en kennis.

 

Tags: , ,